Paradoksalnost i dijalogičnost Kaštelanova pjesništva - Bagić, Krešimir (2008)
Dva nezaobilazna obilježja pjesništva Jure Kaštelana su paradoksalnost i dijalogičnost. Paradoksalnost izvire iz dubinskoga nesklada lirskoga subjekta i svijeta, a ogleda se u tematizaciji nekoliko nerazrješivih opreka - života i smrti, ljubavi i rata, svjetlosti i mraka, sna i zbilje... Dijalogičnošću su, pak, označene dvije različite pojave - a) dijaloška pozicioniranost pjesme: organizirane su kao replike (najčešće pomoću figure apostrofe) i b) dijaloška usmjerenost Kaštelanova poetskog diskurza spram različitih elemenata pisane i usmene pjesničke tradicije te parafraziranje drugih diskurzivnih praksi.
Projekt MZOS
HRV