Lutanja kroz imaginarno i diskurzivne strategije presvlačenja jednog žanra (Dubravka Ugrešić "Baba Jaga je snijela jaje") - Ryznar, Anera (Array, 2010)
Roman „ Baba Jaga je snijela jaje“ istovremeno predstavlja žanrovski zaokret u opusu Dubravke Ugrešić i njegovu poetičku konstantu. Poetika postmodernističkog preispisivanja „ nižih“ , popularnih književnih vrsta (kriminalističkog romana, ljubića) u ovom se romanu širi u prostore pučke, folklorne imaginacije. U radu će se problematizirati tipološke odrednice ovog romana-bajke, uspostavljanje citatnog odnosa s tradicionalnim formama bajke, mita i narodne priče, ali i fantastičnom, autobiografskom i usmenom književnošću uopće. Interdiskurzivnost, parodija, preispisivanje i ludičko poigravanje konvencionalnim romanesknim obrascima, pluralizam diskurza i autoreferencijalnost promatrat će se prvenstveno kao diskurzivne strategije Ugrešićkinog specifičnog pripovjedačkog stila. Stilističkom analizom pokušat će se utvrditi na kojim se motivskim, jezičnim i diskurzivnim zahvatima temelji romaneskno preispisivanje jednog kanoniziranog žanra i koja su obilježja citatnih veza koje roman uspostavlja sa svojim prototekstovima: bajkom, mitom, autobiografijom i znanstvenom raspravom.