Tko su bolji vozači: žene ili muškarci? Uvjerenja poučavatelja u autoškolama o vozačkim vještinama ženskih i muških vozača - Kovač, Snježana (Array, 2009)
U našoj kulturi još uvijek prevladava stav da su muškarci bolji vozači od žena, iako statistički pokazatelji to ne potvrđuju. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti imaju li takve stavove i osobe koje kandidate za vozače poučavaju prometnim propisima i vozačkim vještinama. U ispitivanju je sudjelovalo 172 voditelja, predavača i instruktora vožnje iz autoškola širom Hrvatske. Ukupno je bilo 149 muškaraca i 23 žene, u dobi od 20 do 70 godina, s 2 do 50 godina vozačkog iskustva. Na Skali vozačkih vještina (Laujen i Summala, 1995), koja mjeri perceptivno motoričku izvedbu vozača i brigu za sigurnost, sudionici su izražavali svoja uvjerenja o karakteristikama muških i ženskih vozača. Provjerene su razlike u uvjerenjima s obzirom na spol, dob, vozačko iskustvo i regiju iz koje je sudionik. Rezultati su uspoređeni s uvjerenjima 221 vozača ispitanima u prethodnom istraživanju (Žitko Pleić, 2007). U skladu s očekivanjima, pokazalo se da su muškarci na skali vozačkih vještina procijenjeni boljim vozačima. Dobivena razlika proizlazi iz činjenice da su muškarci procijenjeni boljima u perceptivno motoričkim vještinama, dok su u pogledu sigurnosti vožnje muškarci i žene procijenjeni jednakima. Pokazala se i spolna razlika među procjenjivačima: žene smatraju ženske vozače boljima, dok muškarci smatraju muškarce boljim vozačima. Procjene vozačkih vještina muškaraca i žena nisu se razlikovale s obzirom na dob sudionika i njihovo vozačko iskustvo, no dobivene su određene razlike s obzirom na regiju iz koje su sudionici. U skladu s pretpostavkom, poučavatelji u autoškolama se po svojim uvjerenjima o vozačkim vještinama muškaraca i žena uglavnom ne razlikuju značajno od samih vozača. Polazeći od pretpostavke da naša uvjerenja oblikuju naše ponašanje, što po načelu samoispunjavajućeg proročanstva može dovesti do toga da se uvjerenja i potvrde, rezultati su razmatrani s njihovog praktičnog značaja za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa.