Uloga psihologa u suzbijanju obiteljskog nasilja - Ajduković, Dean (Array, 2009)
Porast svijesti o prisutnosti obiteljskog nasilja u hrvatskom društvu ogleda se u nekoliko aspekata: stvaranju pravnog okvira za djelovanje represivnog sustava, prioritetnom i koordiniranom reagiranju državnih službi na prijavljeno nasilje, ) razvijanju sustava za zaštitu i podršku žrtvama nasilja, uvođenju novih usluga za povećanje sigurnosti članova obitelji, medijskoj pažnji koju dobivaju slučajevi nasilja, izobrazbi stručnjaka za učinkovitiji rad u području obiteljskog nasilja i osiguravanju stabilnih izvora financiranja. Budući da je za suzbijanje obiteljskog nasilja apsolutno nužna multidisciplinarna i međusektorska suradnja, za psihološku struku je važno definiranje uloge psihologa, te specifičnih znanja i vještina kojima oni pridonose. Stoga je važno odgovoriti na pitanje uloge psihologa u takvoj suradnji. Temelj profesionalnog angažiranja psihologa u suzbijanju obiteljskog nasilja su naša jedinstvena znanja o ljudskom ponašanju, potrebama, stavovima i emocijama, načinima postizanja promjene uvjerenja i ponašanja, kao i vještine pomaganja i poticanja promjena. Mogu se prepoznati barem četiri velika područja u kojima psiholozi imaju vodeću ulogu: 1) Specifična znanja i vještine psihologa dolaze do izražaja u neposrednom radu kao što je procjena potreba žrtvi i počinitelja, koncipiranje i razvijanje programa intervencija, pružanje stručne podrške i psihološke pomoći žrtvama, vođenje promjene destruktivnih uvjerenja žrtvi i počinitelja o nasilnom odnosu, tretman počinitelja nasilja. 2) Nadalje, psiholozi imaju važnu ulogu u utvrđivanju odvijanja samog nasilnog događaja, procjenjivanju nasilnog odnosa i njegovih posljedica po žrtvu, za potrebe pravosudnih postupaka. 3) Treće područje je sudjelovanje u podizanju razine svijesti i širenja znanja o uzrocima, rizičnim okolnostima i posljedicama obiteljskog nasilja, izobrazba stručnjaka drugih profila, pisanje stručnih članaka i priručnika, kao i sudjelovanje u kampanjama protiv nasilja u obitelji. 4) Četvrto važno područje djelovanja psihologa je zagovaranje suvremenih i na dokazima utemeljenim tretmanima svih uključenih u obiteljsko nasilje, a koje je potrebno ugraditi u sustav, sudjelovanje u stručnim povjerenstvima državnih institucija kako bi naša struka dala opipljiv doprinos izgradnji koordiniranog i na znanju utemeljenog sustava za suzbijanje obiteljskog nasilja. Premda u navedenim područjima psiholozi često imaju vodeću profesionalnu ulogu, susreću se s teškoćama koje sa sobom nose oprečna gledanja na rješavanje problema nasilja, kao što su psihijatrizacija obiteljskog nasilja, radikalno feminističko gledanje na rješavanje nasilja, usko legalističko gledanje na dinamiku nasilnog odnosa