Kontekstualni čimbenici doživljaja boli – uloga iskustva i empatije u procjeni tuđe boli - Modić Stanke, Koraljka; Ružić Valentina; Ivanec, Dragutin (2009)
Kada se informacije o boli neke osobe stječu procjenama drugih, temeljno pitanje je koliko takve procjene mogu biti točne. Jedan od problema koji se javlja u takvim situacijama jest podcjenjivanje intenziteta boli od strane promatrača. Budući da se pokazalo da induciranje empatije kod osoba koje trenutno doživljavaju bol djeluje na procjenu vlastite boli, postavlja se pitanje je li empatija čimbenik točnosti procjene tuđe boli. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati jesu li i u kojoj mjeri procjene intenziteta i neugode boli drugih ljudi posredovane empatijom opažača, te doprinosi li tome i iskustvo sudionika s eksperimentalno izazvanom boli kakvu treba i procijeniti. Istraživanje je provedeno na N = 126 sudionika (32 muška). Empatija sudionika mjerena je kao crta ličnosti, a prikupljene su i informacije o uživljavanju sudionika u konkretnu eksperimentalnu situaciju u kojoj su trebali procjenjivati bol drugih osoba. S iskustvom sudionika u doživljaju boli manipuliralo se sudjelovanjem u izazivanju boli u eksperimentalnim uvjetima. Sudionice su bile podijeljene u tri skupine s obzirom na doživljaj eksperimentalno izazvane boli: 1. bez iskustva, 2. s prošlogodišnjim iskustvom, i 3. s neposrednim iskustvom doživljaja boli izazvanog toplinskim podražajima u eksperimentalnim uvjetima, dok je kod muških sudionika postojala samo jedna skupina - ona bez iskustva. Zadatak svakog sudionika bio je pogledati snimke tri osobe u situaciji izazivanja boli u eksperimentalnim uvjetima te nakon svake snimke procijeniti doživljaj boli promatranih osoba. Rezultati su pokazali da sudionici uglavnom podcjenjuju intenzitet i neugodu eksperimentalno izazvane boli promatranih osoba (razlika procjena i samoprocjena). Podcjenjivanje je bilo to izraženije što su samoprocjene osoba sa snimki ukazivale na jači intenzitet boli. Empatija kao crta ličnosti nije bila povezana s procjenama tuđe boli. Manipulacija iskustvom imala je određenog efekta u smjeru da su oni s iskustvom eksperimentalno izazvane boli bili točniji u procjeni boli osoba koje su promatrali.
Projekt MZOS
HRV