CORE-OM: Klinički instrument višestruke namjene - Jokić-Begić, Nataša (Array, 2009)
CORE – OM (Clinical Outcome in Routine Evaluation – Outcome Measure) je klinički instrument kojeg je 1998. godine razvila skupina autora sa Sveučilista u Leedsu u Velikoj Britaniji. Instrument je rezultat rješavanja potreba kliničke prakse koje dijele svi stručnjaci za mentalno zdravlje diljem svijeta: (i) potrebe za pouzdanom, valjanom i osjetljivom tehnikom procjene psiholoških stanja koja će služiti stručnjacima na svim razinama psihološke skrbi (od trijaže do praćenja psihoterapijskih učinaka) ; (ii) potrebe za kratkim instrumentom koji neće biti pretjerano zahtjevan za klijenta (ii) potrebe za ekonomičnim instrumentom koji je dostupan svim stručnjacima jer je besplatan. CORE-OM upitnik sastoji se od 34 čestice koje zahvaćaju četiri područja: subjektivno zadovoljstvo, poteškoće/simptomi, svakodnevno funkcioniranje, rizična ponašanja (po sebe i druge). Odgovara se na skali od 5 stupnjeva (od « uopće ne» do « većinu vremena» ). Čestice obuhvaćaju smetnje različitih intenziteta, kako bi se povećala osjetljivost. 25% čestica je pozitivnog sadržaja. CORE-OM je danas jedan od najčešće korištenih trijažnih instrumenata u Velikoj Britaniji. U dosadašnjim se istraživanjima pokazao iznimno korisnim za praćenje učinaka psihoterapije ali i za procjenu emocionalnih poteškoća i rizika za pojavu psihičkih problema. Nedavno je razvijena verzija za djecu koja se u preliminarnim rezultatima pokazala obećavajućom. Kako u Hrvatskoj kronično nedostaje instrumenata koji bi bili pogodni za brzu procjenu psihičkog stanja, prihvatili smo ponudu kolega iz Velike Britanije da prevedemo i provjerimo CORE-OM na našoj populaciji. U suradnji katedri za kliničku psihologiju Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Zadru, primijenili smo instrument na zdravim i kliničkim skupinama djece, adolescenata i odraslih. U radionici će se prezentirati iskustva u prijevodu instrumenta, metrijske karakteristike instrumenta i rezultati dobiveni na različitim uzorcima naših ispitanika, uz predložene kritične rezultate za razlikovanje osoba s psihičkim smetnjama (cut-off). Prezentirat će se specifičnost i osjetljivost instrumenta u razlikovanju kliničkih i zdravih skupina, korelacije s drugim mjernim instrumentima, kao i mogućnosti primjene upitnika u različite svrhe. Dosadašnji rezultati na našim ispitanicima upućuju na višestruku mogućnost korištenja hrvatske verzije CORE-OM upitnika i ohrabruju daljnja istraživanja s njegovom primjenom.