Možemo li tehnikom pretjeranih tvrdnji mjeriti socijalno poželjno odgovaranje? - Tonković Grabovac, Maša; Galić, Zvonimir; Jerneić, Željko (2009)
Socijalno poželjno odgovaranje najčešće se mjeri upitnicima u kojima se od ispitanika traži da procijene svoje slaganje s tvrdnjama koje opisuju različita uvjerenja i ponašanja. Najnoviji razvoj predstavlja Sveobuhvatni inventar socijalno poželjnog odgovaranja (Paulhus, 2006), koji operacionalizira Paulhusov dvorazinski model socijalne poželjnosti. Model na procesnoj razini razlikuje svjesno i nesvjesno, a na sadržajnoj egoističko i moralističko socijalno poželjno odgovaranje. Kombinacijom dviju nezavisnih razina dobivaju se četiri različite komponente, kojima odgovaraju skale Sveobuhvatnog inventara socijalno poželjnog odgovaranja. Međutim, konstruktna valjanost tog upitnika je problematična (Galić, Jerneić i Belavić, u tisku). Neovisno o tome koju od skala koristimo, ne možemo pouzdano tvrditi mjerimo li njome prikazivanje u socijalno poželjnom svjetlu ili neku trajnu osobinu ličnosti.. Kao alternativnu mjeru socijalno poželjnog odgovaranja Paulhus predlaže tehniku pretjeranih tvrdnji (engl. overclaiming technique). Pretjerivanje u znanju, koje se tom tehnikom mjeri, tendencija je osobe da precjenjuje upoznatost s pojmovima i činjenicama, od kojih neki/neke u stvarnosti ne postoje. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati konvergentnu i divergentnu valjanost pretjerivanja u znanju u sklopu Paulhusovog modela socijalne poželjnosti. Istraživanje je provedeno individualno na uzorku od 384 studenata. Primijenjena je tehnika pretjeranih tvrdnji te upitnici ličnosti i socijalno poželjnog odgovaranja, koji su ispunjavani u različitim motivacijskim kontekstima. Provedene analize ukazale su da povezanost indeksa pretjerivanja u znanju sa rezultatima na skalama socijalne poželjnosti i osobina ličnosti ne slijede u potpunosti obrazac predviđen Paulhusovim modelom.
Projekt MZOS
HRV