Modeliranje temeljnih intonacijskih oblika - Bakran, Juraj (Array, 2001)
U Mbrola TTS (Text To Speech (tekst u "govor")) sustavu (Bakran i Lazić, 1998) osnovna frekvencija (f0) mora se zadati eksplicitno i relativno precizno. S obzirom na to da za hrvatski nema nikakvih eksplicitnih podataka o intonacijskim oblicima, metodom "analysis by synthesis" određene su veličine frekvencijskih pomaka f0 koje su potrebne da bi se odvojile granice hipotetskih osnovnih intonacijskih kategorija: "silazno", "ravno" i "uzlazno". Stimulusi, imitacija izolirano izgovorenog neutralnog samoglasnika s trajanjem od 400 ms, kreirani su Klattovim sintetizatorom. Premda je percepcija varijacija f0 kontinuirana (za negovorne i neglazbene stimuluse), u provedenom pokusu uspješno smo izdvojili navedene tri pretpostavljene kategorije. Sasvim u skladu s teorijom o "govornom" načinu slušanja pokazalo se da se percepcijske kategorije ne poklapaju sa stvarnim oblicima varijacije frekvencije osnovnog tona, nego su zbog "prirodnog oblika" izgovorne cjeline pomaknute prema silaznom ekstremu.