Fučićev Jure ki načinja ruke ili krsnik kao iscjelitelj - Rudan Kapec, Evelina (Array, 2009)
Na tragu Fučićeve priče: Jure ki načinja ruke (Fraške, 1999), a na temelju prikupljene građe u Istri (u razdoblju od 2000. do 2003.) u radu se analiziraju predaje s tematikom krsnika kao iscjelitelja. Ta je krsnička strana, odnosno njegova iscjeliteljska uloga, uglavnom bila izvan užeg fokusa radova o krsniku već i zbog toga što su se mitološki slojevi krsnika činili istraživački zanimljivijim. No, činjenica je da u novijim istraživanjima nijedna druga krsnička uloga nije otvarala toliko istraživački neinduciranog (ili vrlo labavo induciranog) narativnog prostora kao što ga je otvarala upravo ova iscjeliteljska što svjedoči o tome da se narativna plodnost suvremenih predaja o krsniku u autentičnim kazivačkim situacijama naslanja upravo na distributivne podatke o njegovu iscjeliteljstvu. U radu se pokušava odgovoriti na pitanja što tim predajama priskrbljuje narativnu plodnost, u kakvom su odnosu (s obzirom na plodnost i čestotnost pojavljivanja) s predajama u kojima je istaknutiji mitološki, dublji sloj krsnikova lika te mijenja li se i na koji način status krsnika u usmenim predajama, a na koncu mijenja li se i kako i sam žanr priča u kojima se krsnik tematizira.