Kontrastivna analiza aktualnih pravopisa Matice hrvatske i Matice srpske - Karlić, Virna (Array, 2009)
Tema ovoga rada je poredbena analiza aktualnih pravopisa hrvatskoga jezika Matice hrvatske i pravopisa srpskoga jezika Matice srpske. Riječ je o pravopisima koji su u najširoj upotrebi, a čiji dio tradicije čini zajednički pravopis nastao na osnovi Novosadskog dogovora iz 1960. godine. Cilj je ustanovljavanje konkretne razlike među pravopisnim pravilima hrvatskoga i srpskoga pravopisa. Osim detaljne poredbe navedenih dvaju pravopisa, prezentirana je i analiza zajedničkog Novosadskog iz 1960. godine kako bi se iskristalizirao odnos uspoređenih aktualnih pravopisa spram tradicije. Razlike među analiziranim pravopisima mogu se klasificirati u tri skupine: 1) Razlike u obrađenim temama ; 2) Razlike u načinu obrade tema ; 3) Razlike među pravopisnim pravilima. Naglasak u ovome radu je stavljen na posljednju skupinu različitosti, a analiza je ograničena na korpus pravopisnih pravila. Osim toga, spomenuti su i podaci o pravopisnim rješenjima Hrvatskoga pravopisa koji je priredila skupina autora Babić-Finka-Moguš.