Baština kao poziv i društveno opredjeljenje - Šola, Tomislav (2008)
Muzejski posao treba ispuniti unutarnje i vanjske uvijete da bi se preobrazio u struku - u profesiju. Odatle strukovno obrazovanje nije suvišno teoretiziranje nego pokušaj da se komprimiranjem praktičnih kustoskih znanja omogući prijenos profesionalnog iskustva. Bez tog transfera neće biti moguće očekivati kompetitivnost muzeja prema kulturnim industrijama, te industrijama baštine i zabave. Izgradnja profesije kaja je važna u razvojnoj strategiji i dobro plaćena predstavlja zadatak koji je moguće ignorirati ili prihvatiti kao izazov. Dakle, svaralački sudjelovati u društvu ili živjeti u samosažaljenju nad vlastitom nevažnošću - moguć je, iako nepotreban izbor.