Baština kao poziv i društveno opredjeljenje - Šola, Tomislav (2008)
Muzejski posao treba ispuniti unutarnje i vanjske uvijete da bi se preobrazio u struku - u profesiju. Odatel strukovno obrazovanje nije suvišno teoretiziranje nego pokušaj da se komprimiranjem praktičnih kustoskih znanja omogući prijenos profesionalnog iskustva. Bez tog transfera neće biti moguće očekivati kompetitivnost muzeja prema kulturnim industrijama, te industrijama baštine i zabave. Izgradnja profesije kaj eje vaćna u razvojnoj strategiji i dobro plaćena predstavlja zadatak koji je moguće ignoritati ili prihvatiti kao izazov. Dakle, svaralački sudjelovati u društvu ili živjeti u samosažaljenju nad vlasitom nevažnošću - moguć je, iako nepotreban izbor.
Projekt MZOS
HRV