Zadarske plemićke obitelji i posljedice mletačke opsade 1345/46. i Crne smrti - Nikolić Jakus, Zrinka (Array, 2008)
Zadar je u četrdesetim godinama četrnaestog stoljeća pretrpio teške demografske gubitke tijekom mletačke opsade 1345/46. godine kao i nakon same opsade kada je mnoštvo građana odvedeno kao taoci u Mletke ili protjerano s teritorija koje je držala Venecija. Posljedice Crne smrti manje su razmatrane u historiografiji iako se prema sačuvanim sudskim parnicama iz pedesetih godina čini da su bile teže nego što se u starijoj historiografiji pretpostavljalo. Na temelju sačuvanih izvora pokušavaju se procijeniti ljudski gubici koje je napose zadarsko plemstvo pretrpilo u ovom razdoblju te ocijeniti kako su ti gubici utjecali na njihov kasniji društveni status u gradu. Sudske parnice o nasljedstvu omogućuju detaljniji uvid u gubitke devet plemićkih obitelji (Senzadeo, Detrico, Cande, Sloraddo, Soppe, Rosa, Drechia, Lovrehna, Varikaše) što se može dopuniti podacima iz oporuka i suvremenim mletačkim izvorima. Čini se da su manji i mlađi rodovi bili najugroženiji (iako ima i suprotnih primjera) kao i stari, ali već demografski oslabljeni rodovi. Stariji i razgranatiji rodovi imali su više šanse za opstanak i kasniji društveni i ekonomski uspon.