O identifikaciji svetih Diomedovih ptica - Marohnić, Jelena (2008)
Diomedov kult na Jadranu uključuje i njegove svete ptice: helenistički izvori prenose mit o pretvorbi Diomedovih drugova u ptice, vrlo detaljno opisuju izgled i ponašanje ptica na Diomedovu otoku, i mit odmah tumače etiološki. Od humanističkog vremena redaju se pokušaji identifikacije ptica. U ovome radu kritika literarnih izvora i vrednovanje predloženih identifikacija uzet će u obzir i rezultate suvremene ornitologije o izgledu, ponašanju i rasprostranjenosti pojedinih vrsta ptica na jadranskim otocima.
Projekt MZOS
HRV