Mediji i znanstveno istraživanje društveno osjetljivih tema - Ajduković, Dean (Array, 2008)
Neke teme profesionalnog rada psihologa izazivaju posebnu pažnju javnosti, a mediji posreduju to zanimanje prema vlastitoj prosudbi. Primjer su sadržaji vezani uz teške ljudske sudbine, odnosi među grupama u sukobu, različiti oblici nasilja, psihološki profili kriminalaca. Pažnju rjeđe privlače sadržaji koji se bave pozitivnim iskustvima ili ljudskim osobinama. U znanstveno-istraživačkom radu koji se odvija u „ stvarnom svijetu“ , uloga medija može biti vrlo važna kad je riječ o društveno osjetljivim temama jer njihov utjecaj može olakšati ili otežati provedbu istraživanja, a koji puta i djelovati na rezultate istraživanja. Na taj način postoji opasnost od ugrožavanja valjanosti nalaza u istraživanjima koja uključuju sudionike iz populacije. Na nekoliko primjera ilustrirat će se olakšavajući i otežavajući utjecaj medija na istraživanje međuetničkih odnosa u podijeljenoj zajednici. Također će se analizirati uloga medija u primjeru uvođenja novih usluga za smanjivanje nasilja u obitelji. Raspravit će se metodološke i društvene posljedice medijskog djelovanja u slučaju istraživanja tema koje privlače pažnju javnosti ili stručnih inovacija od javnog interesa, te obostrana odgovornost psihologa i novinara.