O pojmu lijepog i ružnog u estetici - Umberto Eco - Škorić, Gordana (Array, 2009)
Estetička djela Umberta Eca uglavnom su prevedena na hrvatski: "Estetički problem u Tome Akvinskog", "Otvoreno djelo", "Umjetnost i ljepota u srednjovjekovnoj estetici", Povijest ljepote. U njima U. Eco, među inim, otvara značajne uvide u različite teorije umjetnosti i kriterije lijepog, razumijevanju ljepote u umjetnika i filozofa, lijepim prikazivanjem ružnog, razlikovanju lijepog i uzvišenog te ljepoti provokacije ili ljepoti potrošnje. U knjizi "Storia della brutezza (Povijest ružnoće), 2007., Eco daje povijesni prikaz onog zastrašujućeg, užasnog... te se bavi kičem, kao i značajnim odnosom avangarde i pobijede onog ružnog.U izlaganju problema u odnosu onoga lijepog i ružnog pozornost namjeravamo posvetiti i statusu estetike ružnog.