Zašto nam je potrebna sociologija tehnike - Lažnjak, Jasminka (2001)
Tehnologija se definira s obzirom na tri osnovna značenja tog pojma: kao artefakt, kao proces i kao znanje. Ona je stoga heterogena i kontingentna, ne labdi slobodno izvan društva već je dio socijalnih, političkih, ekonomskih i drugih odnosa. Iz toga slijedi da je tehnologija i socijalno oblikovana, konstruirana, i mogla bi biti drukčija. Sociologija pokušava objasniti zašto su tehnologije takve kakve jesu razvijaju_i različite teorijske pristupe i modele. Zaključno se iznose problemi Hrvatske u stimulranju inovacija i ualska u društvo znanja.
HRV