Problemot na megjujazičnite vlijania vo nastavata pri preveduvanjeto od makedonski na hrvatski jazik kaj studentite po makedonski jazik na Filozofskiot fakultet pri Univerzitetot vo Zagreb (so akcent na upotrebata na aoristot i na perfektot) - Nazalević Čučević, Iva (2008)
Na Filozofskiot fakultet pri Univerzitetot vo Zagreb, na Oddelot za južna slavistika, funkcionira Katedrata za makedonski jazik i kniževnost. Studiite po makedonski može da se studiraat kako preddiplomski i kako diplomski studii. Vo ramkite na diplomskite studii postojat tri nasoki: jazično-preveduvačka, kniževna interkulturna i nastavna nasoka. Za potrebite na referatot e sprovedeno istražuvanje megju studentite na diplomskite studii po makedonski jazik i kniževnost, koi go slušaat zadolžitelniot predmet Preveduvački vežbi od makedonski na hrvatski jazik. Posebno vnimanie e posveteno na glagolskiot sistem na makedonskiot i na hrvatskiot jazik, odnosno na upotrebata na aoristot i perfektot vo makedonskiot i vo hrvatskiot jazik. Imeno, glagolskiot sistem na makedonskiot i na hrvatskiot jazik e mesto vo koe se isprepletuvaat megjujazičnite vlijania koi možat da bidat pričina za prrenosnite otstapki. Celta na izlaganjeto e vrz praktični primeri da se prikažat problemite so koi se srekjavaat hrvatskite studenti po makedonistika preveduvajkji tekstovi na hrvatski jazik.
Projekt MZOS
OTHER