Utjecaj pojave pisma na razvoj religijskih sustava ranih civilizacija - Osterman, Jasmina (2008)
U ovom radu je proučavano kako se pojava pisma odrazila na religijske sustave ranih razvijenih društava na području Mezopotamije i Egipta i kako se u tim utjecajima ogleda značenje i mjesto koje je pismo na tim prostorima imalo. Religijski sustavi ranih civilizacija oblikovali su se zajedno s razvojem društva. U njima se time ogledaju potrebe i problemi koji su definirali prva razvijena društva. Pismo je, otkako je nastalo, pa sve do današnjih dana, bilo duboko ukorijenjeno u povijesni i kulturni razvoj čovječanstva. Samim time njegova se uloga u životu ljudi morala ogledati i unutar religijskog sustava. Svako vrijeme i prostor imalo je specifični pogled na pismo i pripisivalo mu određen značaj i pridavalo veliko značenje.