Il motivo della crudelta croata nella letteratura italiana - Raspudić, Nino (2008)
Rad prati prisutnost motiva hrvatske okrutnosti u talijanskoj književnosti od prvih opisa hrvatskih vojnika u renesansi do danas. Pokazuje da je stereotip o hrvatskoj okrutnosti važan dio šireg prekojadranskog poluorijentalističkog diskursa.