Ivo Andrić kao interkulturni pisac - Kovač, Zvonko (2008)
Ivo Andrić nam se već godinama nadavao kao glavni pisac, zbog kojega bi se, i da ne postoji ništa drugo, vrijedilo upustiti u novi ciklus promišljanja interkulturnoga pristupa, odnosno eksponiranja nove interkulturne književnosti. Pored niza drugih instancija i institucija koje interkulturna književnost, da bi opstala među nacionalnima, pretežno jednojezičnim književnostima, od te "nesreće" da se piše na više jezika ili da jedan jezik služi za više književnosti ili da ima svoje međuknjiževne časopise i "prebjege" poput Stanka Vraza prekjučer ili Mirka Kovača danas, ima i svoje izvorne međuknjiževne pisce, kojima je interkulturni kontekst književnosti zapravo njihova književnost sama, odnosno koji su sami njegov najbolji međuknjiževni izraz: najpoznatiji i najuvjerljiviji od njih je svakako n a š nobelovac Ivo Andrić.