Kognitivne spolne razlike: minsko polje? - Zarevski, Predrag (2007)
Zbog socijalne, edukacijske, ekonomske i političke osjetljivosti i implikacija koje imaju usporedbe žena i muškaraca u domeni kognitivnih sposobnosti, jedino su rasne i/ili etničke kognitivne razlike pod većom lupom znanstvene i šire zajednice. Izvori pristranosti u istraživanjima kognitivnih spolnih razlika su raznovrsni i mogu imati veliki utjecaj na donošenje netočnih zaključka. U tom području istraživanja dominiraju 4 pitanja: 1. Koliko su zapravo velike razlike u g faktoru inteligencije i faktorima nižeg reda? 2. Postoji li tendencija smanjivanja tih razlika s obzirom na smanjivanje razlika u socijalizaciji i edukacijskim prilikama za djecu različitog spola. Usporedbom meta-analiza iz 1980-ih i recentnih istraživanja može se proučavati te trendove.3. Postoje li jasne razlike u tipičnim modusima procesiranja informacija, tj. javlja li se fenomen molekularne nejednakosti - molarne jednakosti u kogniciji pripadnika različitog spola. 4. Ako postoje razlike u prosjecima na mjerama kognitivnih sposobnosti i/ili načinima procesiranja, zašto postoje? Suvremena evolucijska psihologija nudi vrlo razumna ali istodobno i vrlo intrigantna objašnjenja za porijeklo i svrhu kognitivnih spolnih razlika.
Projekt MZOS
HRV