Újkökori radiolarit és obszidián köeszközök vizsgálata prompt gamma aktivációs analízissel - Kasztovszky, Zsold; Težak-Gregl, Tihomila (2009)
Opsidijan i radiolarit su oduvijek bili ključan sirovinski materijal prapovijesnih kultura jer su vrlo prikladni za arheometrijske analize. Obje su sirovine značajan pokazatelj kretanja ljudi i dobara, a time i čitavog procesa neolitizacije. Istraživanje podrijetla i izvora radiolarita dalo je već važne spoznaje o prapovijesnoj razmjeni i trgovini na području mađarske Transdanubije dok je istovrsno istraživanje na teritoriju sjeverne Hrvatske bilo zanemareno. Trenutačne spoznaje govore da i na hrvastom prostoru postoje lokalna ležišta različitih vrsta radiolarita, ali pretpostavljaju i značajan import iz područja Mađarske. Upravo je to cilj bilateralnog hrvatsko-mađarskog projekta da analizom arheoloških artefakata i geoloških uzoraka utvrdi moguće razmjene i veze između dva prostora. Projekt uključuje obilazak terena, prikupljanje arheoloških i geoloških uzoraka te njihovu analizu primjenom nedestruktivne nuklearno-analitičke metode. Što se tiče opsidijana, poznata je činjenica da na području Hrvatske nema lokalnih ležišta opsidijana, ali ga svejedno nalazimo zastupljenog u arheološkom materijalu. On može dakle potjecati ili iz Karpatske kotline ili iz prostora zapadnog Sredozemlja. Cilj je projekta utvrditi kojim izvorištima inkliniraju pojedina područja Hrvatske i gdje je granica utjecajnih zona.
Projekt MZOS
ENG