Četrdeseta obljetnica monografije o sopotskoj kulturi - Težak-Gregl, Tihomila (2008)
Rad je osvrt na povijest istraživanja sopotske kulture i najznačajniju monografiju o njoj – knjigu Stojana Dimitrijevića “ Sopotsko-lenđelska kultura” koja je objavljena 1968., dakle prije točno četrdeset godina. Bila je to prva monografija u nizu edicija Arheološkog zavoda Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod naslovom Monographiae archaeologicae. Pokušat ćemo odgovoriti kakvo je današnje stanje istraživanja i poznavanja sopotske kulture, koliko su Dimitrijevićeve postavke još uvijek aktualne, a u kojoj se mjeri moraju mijenjati. Sopotska je kultura danas sve prisutnija i u području zapadne Mađarske, pa se neminovno nameću usporedbe tamošnjih nalaza s onima iz sjeverne Hrvatske. Ujedno je ovo prilika da se povodom 80. obljetnice rođenja Stojana Dimitrijevića još jednom procijeni i vrednuje njegov doprinos hrvatskoj prapovijesnoj arheologiji u svjetlu novih istraživanja, tim više što je najveći dio njegova stručnog i znanstvenog interesa bio usmjeren upravo na područje Slavonije.