Predmoderne etnije u Lici i Krbavi prema popisu iz 1712./14 - Šarić, Marko (2007)
U radu se problematizira složena i višeslojna predmoderna etnička struktura na prostorima Like i Krbave krajem 17. i početkom 18. stoljeća. Na temelju objavljenog protostatističkog popisa "ljudi i dobara" grofovije Like i Krbave iz 1712.714., te relevantne historiografske građe, analiziraju se tri modela etničke podjele: prema konfesionalnim obilježjima, prema sociokulturnom nasljeđu i tradicionalna podjela tzv. "peterostrukog naroda".