Ugroženost prirode i kulture kao izazov za bioetiku i multikulturalizam - Jurić, Hrvoje, filozof (Array, 2008)
Globalno vladajući tehnoznanstveno-ekonomsko-politički kompleks u podjednakoj mjeri i na sličan način ugrožava "prvu prirodu" (bios i fysis) i "drugu prirodu" (ljudska kultura u najširem smislu). Integrativni pristup ključnim problemima današnjice zahtijeva, na predmetnoj razini, promatranje ovih dvaju područja pod jednim vidom, uz uvažavanje njihove raznorodnosti, dok na metodološkoj razini zahtijeva razvijanje pluriperspektivnosti. Bioetika i multikulturalizam susreću se na obje razine. Stoga će se u ovom izlaganju, nakon analize tehnoznanstveno-ekonomsko-političke matrice, tematizirati međuodnos bioetike i multikulturalizma, kako bi se pokazalo da jedino integrativni i pluriperspektivni pristup omogućuje detektiranje, artikuliranje i rješavanje pitanja koja proizlaze iz radikalnog ugrožavanja prirode i kulture. Pritom ćemo se posebno osvrnuti na neke radove Vandane Shive, koji su korisni za prepoznavanje naravi i globalnih dimenzija rečenog problema, te Lošinjsku deklaraciju o biotičkom suverenitetu (2004.), koja predstavlja čvrstu konceptualnu podlogu za zaštitu "biokulturnog suvereniteta" i "biokulturnih prava".