Ustavni status nacionalnih manjina u Hrvatskoj u povijesnim kontekstima - Roksandić, Drago (2009)
Priopćenje se sastojalo iz dva dijela: prvo, iz rekapitulacije promjena u etnodemografskim i sociodemografskim strukturama u hrvatskom društvu od početka 20. do početka 21. stoljeća i drugo, iz problematizacije društvenog razvoja i individualne i kolektivne kvalitete života kao glavnih kriterija za vrednovanje realizacije i većinskih i manjinskih temeljnih prava.