Interkulturalizam u nastavi povijesti - Roksandić, Drago (2008)
Propitujući najprije promjene značenja pojma « ; ; kultura» ; ; i « ; ; interkultura» ; ; u nas u posljednjim desetljećima, veći dio priopćenja posvećen je problematici interkulturnog obrazovanja u Hrvatskoj i nekim drugim europskim zemljama. Polazeći od pretpostavke da je iskustvo interkulturnih praksi vrlo staro, za razliku od teorija o interkulturalizmu, članak se bavi određenim brojem važnih fenomena hrvatske povijesti kojima je danas istraživački nužno pristupiti s interkulturnog stajališta te koji su poticajni povodi za interkulturnu interpretaciju temeljnih problema hrvatske povijesti u nastavi povijesti. Svijest o hrvatskoj povijesnoj baštini kao jednoj od baština europskih kulturnih višegraničja, koja je neupitna, neovisno o tome kako se sve očituje, u temeljnom je raskoraku prema tome kako se najčešće shvaća i podučava hrvatsku povijest. Interkulturni modeli i prakse jedna su od mogućih alternativa sadašnjem stanju.