Information model of documentation and communication of the intangible cultural heritage and database implementation - Zlodi, Goran (2008)
Razvoj baze podataka za potrebe projekta "CRAFTATTRACT - Tradicijski obrti – nove atrakcije za kulturni turizam" trebao je odgovoriti na brojne izazove koji proizlaze iz zahtjevnih ciljeva te same prirode projekta. Takav multidisciplinarni te međusektorski kulturno-turistički projekt razvojnog usmjerenja podrazumijeva širok spektar korisnika informacija te različite funkcionalne zahtjeve koje mora zadovoljiti povezani informacijski sustav. Poseban izazov predstavlja oblikovanje informacijskog modela koji mora obuhvatiti i složene fenomene s područja nematerijalne baštine. Uz potrebu dokumentiranja tradicijskih obrta te povezanih oblika nematerijalne i materijalne kulturne baštine, sustav treba osigurati informacije za različite oblike komuniciranja – od ispisa dokumentacijskih obrazaca namijenjenih stručnjacima, do prezentacije podataka prilagođene krajnjim korisnicima u mrežnom okruženju.
Napomena: članak je objavljen i u zasebnim zbornicima na slovenskom jeziku (Informacijski model dokumentiranja in sporočanja nematerialne dediščine in implementacija baze podatkov) pod ISBN brojem 978-953-265-030-3 i hrvatskom jeziku (Informacijski model dokumentiranja i komunikacije nematerijalne baštine i implementacija baze podataka) jeziku pod ISBN brojem 978-953-265-027-3.
Projekt MZOS
ENG