Otvaranje vrata shizofreniji - Stamenković, Barbara i Rakić, Marijana (Array, 2004)
Rad nastoji doprinijeti destigmatizaciji oboljelih od shizofrenije i njihovih obitelji tako što pokušava sagledati razloge i genezu stigme te se obračunati s vladajućim predrasudama. U tom kontekstu, rad se bavi sljedećim temama: simptomatologija shizofrenije ; uzroci shizofrenije ; tijek bolesti i prognoza ; metode, tehnike i uspješnost liječenja ; shizofrenija i roditeljstvo ; shizofrenija i umjetnička proizvodnja ; shizofrenija i antipsihijatrija. Rad pokušava odgovoriti na pitanje zašto je destigmatizacija tako teška i mukotrpna te propituje sredstva koja bi doprinijela senzibilizaciji javnosti i omogućila "otvaranje vrata" oboljelima od shizofrenije i njihovim obiteljima. Rad pritom koristi saznanja s područja medicine, psihijatrije, psihologije, sociologije, filozofije (etike, estetike, socijalne filozofije), nastoji koristiti iskustva drugih marginaliziranih skupina i sve ih uključiti u relevantnu etičku raspravu.