Kulturni identiteti višegraničja i kultura (in)tolerancije - Roksandić, Drago (2007)
Iako su danas iznova otvorena sva temeljna pitanje u vezi s kulturom, nacijom te napose pojedinčevom pripadnošću kulturi i kulturi pripadanja, jedno od najprjepornijih među njima je ono u vezi s istom tom problematikom u prostorima višegraničja. Višegraničja su povijesno uvijek postojala, a u suvremeno doba ih je sve više. Globalizacijski procesi ne "ukidaju" ovu problematiku već je čine još složenijom i izazovnijom, napose kada je riječ o temeljnim pravima čovjeka i građanina.