Psihomotorika radnika izloženih pesticidima - Vidaček, Stjepan (Array, 1978)
Ispitano je 48 radnika izloženih kroničnom djelovanju pesticida na njihovom radnom mjestu, ali koji nisu imali znakove intoksikacije. Primijenjeno je nekoliko instrumenata za provjeru psihomotoričkih sposobnosti. Rezultati su uspoređeni s rezultatima istog broja ekvivalentnih parova radnika koji su radili u istoj tvornici, ali na radnim mjestima gdje nije postojalo izlaganje pesticidima. Uspješnost radnika koji su bili izlagani djelovanju pesticida pokazivala je da su oni statistički značajno sporiji u reagiranju na jednostavne podražaje te da je spretnost njihove ruke bila manja nego u radnika sličnih osobina koji nisu bili eksponirani kroničnom djelovanju pesticida. Rezultati upućuju na potrebu da se zaštiti radnika posveti veća pažnja nego što je bio slučaj do sada kako bi negativno djelovanje pesticida što manje došlo do izražaja.