Ivan Luka Garanjin i Lujo Matutinović o Pokrčju - Roksandić, Drago (2009)
Godine 1806., neposredno nakon početka francuske vlasti u Dalmaciji, Ivan Luka Garanjin je tiskao svoj spis "Reforma Dalmacije" (na talijanskom jeziku), a Lujo Matutinović, časnik koji je svoju profesionalnu karijeru započeo u mletačko doba, nastavio u habsburško i isto tako u francusko, napisao je jedan svoj ogled o Istri, Dalmaciji i Nletačkoj Albaniji, koji je sačuvan u rukopisu te koji nameće pitanje komparacije fiziokratskih pristupa baštini i suvremenosti Dalmacije te shvaćanja razvojnih mogućnosti. Neovisno o razlikama između ova dva autora, za koja nema podataka da su međusobno komunicirali, problemi kojima se bave i načini na koji to čine su uveliko podudarni. Fiziokratska elita u Dalmaciji, često vrlo dobro obaviještena o fiziokratskim trendovima u Europi, konstituirala je civilnu (sub)kulturu i svjetonazorsku zajednicu neovisno o tome što je sve pojedince mogli povezivati i/ili razdvajati.