Povijest željeza je povijest Siska - Durman, Aleksandar; Lazić, Ladislav (2009)
Izuzetna uloga Siska u prošlosti vezana je za njegov osebujan položaj. Na razmjerno malenome prostoru niknulo je naselje već početkom prvog tisućljeća pr. Kr. U starijem željeznom dobu niče sojeničko naselje koje u keltsko i rimsko doba postaje značajno središte nastavljajući život do danas. Praktično kroz cijelu svoju povijest naselja na teritoriju današnjeg Siska vezana su za metaluršku proizvodnju, da bi već u keltsko i rimsko doba to bilo značajno metalurško središte na prostoru današnje Europe.
Projekt MZOS
HRV