Zakonska i dokumentacijska podloga za stvaranje kurikuluma Tjelesne i zdravstvene kulture i športa na visokim učilištima u kontekstu reforme visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj - Gošnik, Jelka (Array, 2009)
Do 2001. godine Tjelesna i zdravstvena kultura u visokom obrazovanju pripadala je zajedničkim općim predmetima. 2001. godine Hrvatska je potpisala Bolonjsku deklaraciju i time preuzela obvezu da će svoje visoko školstvo do 2010. godine prilagoditi njezinim načelima i zahtjevima. Hrvatska visoka učilišta provela su znatne preinake u svojim studijskim programima za prilagodbu i usklađenje Bolonjskom procesu bez obzira na silne poteškoće, prethodno ustrojstvo visokoga školstva koje nije bilo nalik europskom (integrirano). Prateći odgovorno i temeljito zbivanja oko najveće reforme u novijoj povijesti europskog visokog školstva, od 2001. do sada izrađen je veliki dio osnovnih zakonskih pretpostavki potrebnih za provedbu reforme kolegija Tjelesne i zdravstvene kulture. Jedino svesrdna pomoć na razini države, sistematičan pristup, replaniranje, postupno nadograđivanje starog sistema, vrijedni timovi mogu planirati daljnju viziju razvoja Tjelesne i zdravstvene kulture i sporta u visokom obrazovanju u postojećim danim uvjetima.