Autobiografija u "Žalosnome Gospinu vrtu" Ivana Raosa - Majić, Ivan, kroatist (2009)
Polazeći od de Manova shvaćanja koje u autobiografiji ne vidi žanr, već "način čitanja", u radu pristupam analizi dvostrukog autobiografskog znaka: s jedne strane, radi se o dijelu Raosove autobiografske trilogije "Vječno žalosni smijeh" koji nosi naslov "Žalosni Gospin vrt", a s druge, radi se o prostoru koji generira i vlastitu autobiografiju, budući da je prostor unutar romana korespondentan s prostorom konkretnog (gimnazijskog) čitanja romana. Uz tu dvostruku optiku, nakon pregleda recepcije romana, usredotočen sam na odnos narativnog i osobnog identiteta u dijakronijskom presjeku u kojemu presudan postaje mehanizam sjećanja.
Projekt MZOS
HRV