Odgojne vrijednosti - Hrvatić, Neven (2009)
Vrijednosti se u okviru domskog odgoja mogu sagledati na razvoju individualiteta, kroz otvoren, dinamičan i stvaralački proces u kojem se prepliću relevantni činitelji odgoja (dom, okružje, odgajatelj, otvoreni kurikulum), putem demokratskog, pluralističkog, partnerskog suodnosa. Suvremeni učenički dom je prosocijalna zajednica kojoj je polazište interakcijsko-komunikacijska odgojna perspektiva i međuljudski odnos između odgajatelja i učenika s ciljem formiranja dinamične, stvaralačke, humane domske zajednice, jačanje socijalne kompetencije i samoosnaživanja učenika.