Crkvena i vjerska tematika u Kronici komesa Marcelina - Gračanin, Hrvoje (2006)
Komes Marcelin u svojoj Kronici, koja obuhvaća vrijeme od 379. do 534. godine, ne razglaba o dogmatskim problemima i ne pokazuje posebni interes za teološke rasprave i doktrinalna pitanja nego se više zanima za javnu religijsku praksu i vjerski ceremonijal. Za pravovjernu su tradiciju u Marcelinovim očima, a zacijelo i u očima njegove publike kojoj je htio pružiti sažeti prikaz temeljnih povijesnih činjenica bitnih za razumijevanje postojećih crkvenih prilika.