Splitski srednjovjekovni književni krug - Matijević-Sokol, Mirjana (2009)
Kada Split postane metropolitansko središte u prvoj polovici X. st. stvoreni su preduvjeti za latinsku književnu naobrazbu. To omogućava izdizanje Splita i kao središta srednjovjekovnog književnog kruga. Od X. do XIV. st. pojavljuju se istaknuti pojedinci, stranci i domaći ljudi, pisci djela različitih žanrova. To su arhiđakoni Dobre Ditov i Toma, nadbiskupi Bernard i Rogerije, biskup Treguan, te patriciji Miha Madijev de Barbazanis i A Cutheis.
When Split became a metopolitan center, in early Xth century, preconditions were set for development of Latin literary education. It also made it possible for Split to emerge as the focal point of medieval literary circle. From Xth till XIVth century, distingiushed individuals appeared as authors of various genre, natives as well as foreigners. Those individuals were archdeacons Dobre Ditov and Toma, archbishops Bernard and Rogerije as well as patricians Miha Madijev de Barbazanis and A. Cutheis.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV