"Neostariva badessa madre: arhivska logika Novakove novele" - Jukić, Tatjana (2009)
U izlaganju sam analizirala novelu "Badessa madre Antonia" Slobodana Novaka kao stanovitu uputu za sve što se kasnije razvija kao Novakov pripovjedni korpus, ponajprije za "Izgubljeni zavičaj" i "Mirise, zlato i tamjan". Za tu je uputu formativan Novakov pripovjedač u "Badessi" kao melankolični narativni subjekt, te dvije verzije novele, jer obje (i zajedno) potvrđuju pretpostavku o melankoliji narativnog subjekta.