Naraštajna i identitetska motivacija - potreba za učenjem hrvatskoga među hrvatskim iseljenicima - Jelaska, Zrinka (2009)
U radu se govorilo o spoznajama na temelju velike građe (sedamstotinjak ispitanika) prikupljene u ispitivanju potreba i stavova o e-tečajevima hrvatskoga. Pokazuje se kako iseljenici i njihovi potomci smatraju vladanje hrvatskim jezikom bitnim dijelom svojega obiteljskoga identiteta. Posebno su ga spremni učiti kako ga njihovi potomci ne bi posve izgubili.