Percepcija pravednosti odnosa s partnerom i subjektivna kvaliteta braka - Ćubela Adorić, Vera (Array, 2009)
Premda se pravednost ne smatra definirajućim obilježjem bliskih veza, to ne znači da pitanja pravde i nepravde nisu relevantna i u partnerskim odnosima. Dosadašnja istraživanja sugeriraju da percepcija pravednosti odnosa s bračnim partnerom može biti važna posebice u nekim razdobljima razvoja bračne veze, te značajno odrediti njezinu ukupnu kvalitetu i zadovoljstvo pojedinih partnera. K tome, percipirana pravednost značajno pridonosi predanosti vezi i, time, njezinom održavanju, odnosno stabilnosti. I iz perspektive raskida kao procesa a ne događaja, percepcija pravednosti može biti vrlo važna jer ocjena da je odnos s partnerom nepravedan može poslužiti kao opravdanje za daljnje povlačenje iz veze i tako dodatno pridonijeti nestabilnosti, a u konačnici i prekidu. U ovom radu bit će prikazani rezultati istraživanja čiji je cilj bio ispitati odnos između percepcije pravednosti u braku i nekih drugih pokazatelja kvalitete bračnog odnosa. Istraživanje je provedeno na dvije nezavisne skupine mlađih bračnih parova u sklopu istraživanja na projektu „Iskustva nepravde i psihološka dobrobit tijekom nekih životnih tranzicija“. Percepcija pravednosti ispitana je Skalom percipirane pravednosti u braku, koju je konstruirala Ćubela Adorić (2006). Utvrđene su značajne, umjereno visoke korelacije između percepcije pravednosti u odnosu i nekih drugih pokazatelja kvalitete bračnog funkcioniranja, uključujući bračnu usklađenost, stabilnost i zadovoljstvo. Dobiveni obrasci rezultata u ove dvije skupine ispitanika sugeriraju da se evaluacija pravednosti odnosa s partnerom može koristiti i kao pokazatelj ukupne kvalitete bračnog funkcioniranja.