Povezanost glazbenih preferencija adolescenata i stavova o spolnim ulogama - Bartulović, Marija pedagoginja (2008)
Glazba je neizostavan dio svakodnevnog života adolescenata. S obzirom na kvantitetu njena konzumiranja i često sumnjivu kvalitetu na taj način prezentiranih sadržaja, važno je zapitati se kakav odgojni utjecaj glazba ima na ovu populaciju. Upravo stoga, brojna su se istraživanja bavila utjecajima glazbe (tekstova pjesama, video-spotova i sl.) na oblikovanje identiteta mladih. Zbog često stereotipnih obilježja spolova prezentiranih u obliku pjesama, ovo istraživanje bavi se ispitivanjem povezanosti navika slušanja glazbe i glazbenih preferencija adolescenata s njihovim stavovima o spolnim ulogama u društvu. Upitnikom će biti ispitano 300 adolescenata – učenika srednjih škola u Gradu Zagrebu.