Povezanost otvorenog pristupa i faktora utjecaja hrvatskih znanstvenih časopisa - Hebrang Grgić, Ivana (Array, 2009)
Dva su osnovna načina ostvarivanja otvorenog pristupa – objavljivanje otvoreno dostupnih znanstvenih časopisa i arhiviranje znanstvenih članaka u institucijskim ili disciplinarnim repozitorijima. Takav način objavljivanja koristan je za globalnu znanstvenu zajednicu zbog ubrzavanja razmjene informacija, a koristan je i za znanstvenike u tranzicijskim zemljama kao i u zemljama u razvoju jer im omogućava pristup radovima koji bi im inače, zbog visokih cijena pretplata, bili nedostupni. Može li otvoreni pristup ipak pomoći povećavanju vidljivosti i utjecaja znanstvenih radova znanstvenika iz manjih znanstvenih sredina? U radu će biti prikazani napori hrvatskih znanstvenika u stvaranju digitalnih repozitorija znanstvenih radova. Na temelju analize faktora utjecaja 12 hrvatskih časopisa pokušat će se odgovoriti je li otvoreni pristup pridonio boljoj vidljivosti radova hrvatskih znanstvenika. Provest će se i istraživanje otvorenosti pristupa istih časopisa. Rezultati istraživanja pokazat će kolika je važnost otvorenog pristupa znanstvenim radovima u Hrvatskoj te koliko je otvoreni pristup pridonio povećavanju dostupnosti i utjecaju radova hrvatskih znanstvenika na svjetske znanstvene tokove.