Umjetnost i demokracija u mišljenju Johna Deweya - Škorić, Gordana (Array, 2009)
Povezanost estetike i demokracije pregnantno je, primjerice, izražena u naslovu knjige Luc Ferrya "Homo aestheticus. Otkriće ukusa u demokratskom dobu". J. Dewey, kao predstavnik pragmatičke estetike, posebno je poznat po promišljenju estetskog iskustva, koje se pak intenzivno tematizira zadnjih desetljeća. U izlaganju će nas zanimati koliko iskustvo umjetnosti može simbolizirati ideje sadržane u idealu demokracije te pitanje koliko su slični umjetnički, estetski i demokratski kriteriji u vrijednostima koje stvaraju oblik individuacije, odnosno oblika djelovanja u demokratskoj kulturi, čime se, na tragu J. Deweya, posebno bavila Joelle Zask.