Konstantin VII. Porfirogenet i njegovo doba - Gračanin, Hrvoje (2010)
Cilj je izlaganja dati u osnovnim crtama pregled glavnih obilježja bizantske države i društva u razdoblju što ga pokriva život Konstantina VII. Porfirogeneta, okvirno od početka do sredine 10. stoljeća. Izlaganje će biti koncipirano po geografskom i tematskom principu: prikazat će se odnosi Bizanta s narodima i državama na njegovim zapadnim i istočnim granicama, pri čemu će se naročita pozornost posvetiti jugoistočnoj Europi ; opisat će se političke i društvene prilike u Bizantu u zadanom kronološkom okviru ; ocrtat će se Konstantinov utjecaj u kulturi i ideologiji Bizantskog Carstva ; naznačit će se temeljne odrednice njegova osobnog života ; na koncu, nastojat će se u najkraćim potezima odrediti stavovi svjetske i hrvatske historiografije prema Konstantinovoj ulozi u bizantskoj povijesti.