Proizvodnja folklora ili kako se predaja iz 17. stoljeća probudila u 21. stoljeću - Rudan Kapec, Evelina (Array, 2011)
U 17. stoljeću (1689.) J. W. Valvasor u svom djelu Die Ehre des Herzogthutms Crain donosi predaju o Juri Grandu. U 21. stoljeću tu će priču mediji, publicistička i književna djela ponovno dozvati u narativni život. U ovom nas radu zanima kako se taj novoprobuđeni interes, u ovom slučaju pisane kulture, nosi s tom pričom, vraća li je ta intenzifikacija interesa pisane (u prvom redu medijske, a zatim i književne) kulture u usmeni život i na koji način te kako se takva, medijski višestruko potpomognuta, proizvodnja folklora pozicionira u odnosu na tzv. tradicionalni folklor. Nadalje analiza ovoga slučaja medijske eksploatacije jedne demonološke predaje i njezina lika otvara i pitanje otkuda takav interes za demonološko, nadnaravno i iracionalno, koje kontekstualne jedinice to omogućuju te koje antropološke potrebe to iznuđuju.