Poetika i politika ranonovovjekovne kulturne translacije: Serbia illustrata Pavla Rittera Vitezovića (1652-1713) - Blažević, Zrinka (2009)
U fokusu ovoga rada je ispitivanje poetičkih obilježja i ideološko-političkih funkcija fenomena kulturne translacije na primjeru rukopisne srpske povjesnice koju je početkom 18. stoljeća po narudžbi karlovačkih mitropolita sastavio hrvatski polihistor i tvorac pankroatističke ideologijske platforme Pavao Ritter Vitezović (1652-1713). Premda je na prvi pogled riječ o pukoj reprodukciji Vitezovićeva hrvatskog "ilirizma" u srpskim kategorijama, podrobnija analiza pokazuje da proces kulturne translacije neizbježno rezultira svojevrsnom ideologijskom hibridizacijom i subverzijom reduktivnih nacionalnoekskluzivističkih modela, što pak povratno svjedoči o iznimnom transnacionalnom i translacionom potencijalu ilirskoga ideologijskog supstrata.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV