Lujo Matutinović (1765.-1844.): sanjar ili plaćenik? - Roksandić, Drago (Array, 2009)
Matutinovićev "Ogled"(Pariz, 1811.) jedan je od ključnih izvora o intelektualnoj i političkoj kulturi frankofilskih pojedinaca hrvatskog podrijetla. Pitanje "Sanjar ili plaćenik?" zrcali ambivalencije prosvijećenih pojedinaca u odnosu spram francuske vlasti u to doba.