Upravljanje jezikom, osobito hrvatskim - Peti-Stantić, Anita (2010)
U izlaganju se najprije uspostavilo razlikovanje između jezične politike i jezičnoga planiranja, a potom se iznijelo dva različita viđenja upravljanja jezikom koja su prisutna u suvremenoj sociolingvistici (Spolsky s jedne i Neustupny i Nekvapil s druge strane). Iznesena je teza da se organizirano upravljanje jezikom mora, što je više moguće, oslanjati na jednostavno upravljanje jezikom (u okviru aktualnoga govornoga čina). Argumentacija za iznesenu tezu je u tome da je jezična politika neodvojiva od jezične kulture (tj. korištenja slobode koju otvara norma) te da je u tako shvaćenoj jezičnoj kulturi relevantan činitelj kompetencija izvornoga govornika. Upravo je to mjesto prijepora u suvremenoj normativistici kad je riječ o hrvatskom jeziku.